Saturday, September 21, 2013

Cheesekut !

Orang kata fenomena Cheesekut ni dah lama dah. Tapi ai first time dengar pasal Cheesekut ni baru je seminggu lepas habis Syawal haritu, masa jumpa Hayuti Anita, kawan sekolah yang dah 20 tahun tak jumpa..

Perasaan ingin tahu, curious pasal Cheesekut tu dok membuak buak la sejak tau tu.

So finally, harini, walaupun dengan tak cukup bahannya, terjadilah juga Cheesekut ku.. 

Cheesekut yang dah dipotong..tak sempat nak snap masa tengah intact..
Cara nak buat senang je rupenyer. Bahan pun sikit je. Mostly kita memang dah ada di rumah, except Cream Cheese la.
Tadi buat Cheesekut ni pun joinventure dengan anak dara ai yang standard 2 tu, sibuk sangat nak terai buat katanya.. ok lah not bad, jadi elok je..

Resepi dan cara nya memang sangat simple:

-250g Cream Cheese
-1/3 tin susu pekat / creamer
-Sedikit Fresh milk
-Biskut cream crackers (kalau nak cuba guna biskut lain pun takde masalah, ikut kreativiti sendiri)
-Bekas plastik/kek 4 segi

-Pukul cream cheese hingga kembang
-Masukkan susu pekat / creamer
-Tambah fresh milk sedikit untuk kurangkan kepekatan bancuhan, so that dia tak terlalu thick dan tak terlalu cair.
-Ambil biskut celup sekejap dalam fresh milk dalam bekas yang berlainan, dan susun dalam bekas kek. Buat sekeping sekeping.
-Dah complete satu lapisan, sapu adunan cheese tadi di atas lapisan biskut.
-Dan ulang semula step biskut dan adunan cheese, hinggalah adunan cheese habis. Lapisan paling atas mesti adunan cheese tu.

Additional note:
In between lapisan biskut dan adunan cheese tu, ikut suka nak tambah apa apa, macam yang saya buat ni saya letak serbuk biskut Oreo.

Dah siap tu masukkan ke dalam peti ais selama beberapa jam, sehingga cheese tu cukup set dan mesra dengan lapisan biskut tu.

Sangat sedap dan layann di makan masa sejuk..

Selamat mencuba..

Jemput makan..:)



Love, 
Hanita.

No comments: