Monday, September 2, 2013

PAVLOVA

Over the last few weeks, I received lots of Pavlova orders.. Tatau pasal apa suddenly orang dok cari pavlova pulak time time post-Aidilfitri ni. Tak putus putus tempahan untuk jamuan hari raya, majlis hari jadi..
So 2-3 minggu ni memang my kitchen dok bau pavlova je la, with all the berries, kiwi, grapes... 

Pavlova

Pavlova juga

Pavlova lagi

dan lagi..

Dah anak anak pun request jugak, so buat la pulak pavlova kanak kanak..
Mini Pavlova for the kids

Anyway, thank you so much to those who ordered from me :)

Actually buat Pavlova ni tak sesusah mana..kalau ikut instruction betul betul In Sya Allah boleh jadi. Yang penting ada Mixer..nak pukul telur dengan tangan tak mampu kowt..
Pada yang nak cuba try buat, can refer to the recipe below:

BAHAN - BAHAN :

Meringue:
6 Putih Telur
1 cawan Gula Caster
1 sudu kecil cuka masakan
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu esen vanila

Topping:
Non-Dairy Whipped Cream
Assorted fruits (Strawberry, Grapes, Blueberry, Kiwi, etc etc)

Firstly, make sure equipment macam Mixer dan bowl yang kita nak guna tu kering, bersih, bebas air dan minyak dulu sebelum masukkan putih telur ke dalamnya. Dan make sure  kuning telur tak tercampur sekali dalam putih telur ye. So proses pengasingan putih telur dan kuning telur tu buat dengan hati hati.
Penting ni..kalau tak ikut arahan di atas, meringue most likely tak kan menjadi.

>> Pukul Putih Telur hingga kental dan foamy. Kelajuan mixer perlahan. Sampai dah tak cair dan bila diterbalikkan dia tak menitik.
>> Kemudian mula masukkan sedikit demi sedikit Gula Caster. Saya masukkan sesudu besar setiap 1 minit interval. During this step, naikkan kelajuan mixer. Dan masa stage ni kita akan nampak adunan meringue tu akan menjadi semakin berkilat. 
>> Kemudian masukkan sekali cuka, tepung jagung, esen vanila.
>> Pukul hingga meringue tu dah cantik berkilat dan bertanduk.
*Kalau saya buat, total mixing time at least ialah 30 min. Buat dengan sabar, bukan apa takut meringue tu tak berapa jadi nanti kalau buat nak cepat atau cincai cincai. Sebab tu saya kata most important tool is Electric Mixer..hehe..

Next step...

>> Panaskan Oven 150 C.
>> Ambil baking sheet dan lukis bulatan atas kertas tu, up to you nak saiz apa. Letakkan baking sheet tu atas oven tray.
>> Scoop meringue tadi dan ratakan atas baking sheet iteww mengikut shape bulat yang dilukis tadi. Kemudian kemas kemaskan tepi dan atas nya guna spatula ataupun kalau takde spatula, pisau or pisau butter pun boleh..
>> Bila Oven dah panas pada 150 C, masukkan meringue tadi dan bakar selama lebih kurang 75-90 minit.
* Nak tau meringue tu dah elok masak ialah bila ada nampak line crack pada meringue tu.

Biar dalam oven dulu dalam 15 minit, kemudian renggangkan pintu oven lagi 15-30 min. Lepas tu boleh lah dikeluarkan dari oven.

Sambil tunggu meringue jadi room temperature, boleh prepare topping..

>> Ambil non-dairy whipping cream tu, pukul dengan mixer sampai jadi kental dan boleh di lepa dan tak menitik.
>> Kemudian sediakan buah buahan pulak, potonglah sesuka hati  anda..
>> Sapukan whipped cream/fresh cream atas meringue, dan kemudian susun buah buahan..

Maka jadi lah Pavlova..
Sejukkan dalam peti ais sebelum dinikmati..

Note: Pavlova tak boleh exposed lama dalam room temperature, dia cepat soggy due to the cream topping. So I recommend jangan buat awal sangat dari time/date nak makan tu.. example if esok ada party nak hidang pavlova, hari ni petang baru buat..something like that..at least that's what I normally do la..

Enjoy sightseeing and baking ya! :D

Hanita
0124700240

 

No comments: