Wednesday, February 26, 2014

Green Tea

Masa operasi mengemas dapur hari minggu kelmarin, terjumpa stock Green Tea.
Beli dah lama, tapi sebab tempat simpan tu agak tersorok, langsung lupa nak minum. Nasib baik belum expired.
Tu yang nak renew istiqamah untuk amalkan minum Green Tea balik tu :)



Green Tea, seperti kita semua tau, ada banyak sangat kebaikannya. 

Antaranya:
  1. Mengurangkan tekanan darah tinggi
  2. Mengurangkan aras gula dalam darah
  3. Melawan barah
  4. Menguatkan sistem imunisasi kerana mengandungi polyphenols dan flavenoids pada kepekatan yang tinggi
  5. Menurunkan aras kolestrol, antioksidan dalam green tea boleh menurunkan kadar kolestrol
  6. Menggalakkan pembakaran lemak dan membantu dalam penurunan berat badan
  7. Membantu membuang toksin berlebihan di dalam badan dan mencantikkan kulit yang kusam, kering dan berbintik hitam
Teh hijau atau green tea telah diamalkan oleh masyarakat Cina sejak 4000 tahun yang lalu. Mereka percaya dengan meminum teh hijau , ia dapat merawat pelbagai jenis penyakit seperti magrain sehinggalah kemurungan.



Kesemua jenis teh adalah dari jenis pokok yang sama iaitu Camellia Sinensis. Kaedah pemprosesan sahaja yang membezakannya. Daun teh yang baru dipetik diwapkan untuk satu tempoh pendek dan proses ini menghalang daun bertukar warna atau pun mengalami penapaian. Selepas pengewapan daun ini dikeringkan. 
Kandungan polyphenols dalam teh hijau tidak terjejas berbanding dengan teh yang lain. 
Sebab itu Teh Hijau ada banyak khasiat kesihatan berbanding teh lain.

Ada macam macam Brand Green Tea di pasaran. Ini yang biasa kita nampak di kedai..





Just a gentle remember ..

Jangan letak gula dalam Green Tea.
Dan jangan rendam uncang Green Tea dalam air yang sangat panas atau mendidih.

2 perkara ni boleh menjejaskan khasiat yang ada dalam Green Tea tu.

So for me, from now on, every morning is Mineral Coffee  Time, and afternoon is Green Tea!

Also some useful info Regarding Green Tea and Weight Loss. Please click  here  :)

Kesimpulannya:






No comments: