Saturday, July 20, 2013

Nasi Kabsa dan Bread Butter Pudding

Assalamualaikum..
Apa menu Iftar korang hari ni?

Disebabkan hari ni hari Sabtu, rasa nak masak menu yang lain dari biasa..  Saja la...nak meraikan hujung minggu bersama keluarga yang tengah bermalas malasan tu..

Menu pilihan hari ni:
Nasi Kabsa Ayam sebagai hidangan utama
Bread & Butter Pudding untuk dessert

photo.JPG
NASI KABSA AYAM
photo.JPG


photo.JPG
 BREAD & BUTTER PUDDING

Nak share makanan nya dengan uols semua, kalau rumah kita dekat boleh la jugak.. 
So sekarang kita share recipe je la ye.. itu la yang termampu..

Ok cekidaut...

NASI KABSA
Seekor ayam @ 1kg daging kambing+tulang
4 cwn beras basmathi
4 1/2 cwn air
2 sudu minyak masak + 1 sudu minyak sapi
1 btg kayu manis/3 biji buah pelaga/2 biji bunga cengkih/2 biji bunga lawang
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dipotong dadu
1 batang carrot - diparut
1 biji buah tomato dikisar
2 sudu tomato puree
1/2 sudu kecil pewarna kuning atau saffron
1 sudu besar rempah kabsa
Sedikit perahan lemon
1 biji capsicum merah(saiz sederhana) dipotong dadu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 biji cili merah - jgn potong
Sedikit kismis
Garam & gula secukup rasa

Panaskan minyak + minyak sapi, dan tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, bawang putih, hingga wangi.
Masukkan tomato kisar, tomato puree, lemon, pewarna kuning, rempah kabsa, tumis sekejap.
Masukkan ayam / daging, biar hingga masak, tambah garam /gula secukup rasa.
Campur carrot parut, capsicum, cili merah, kismis, beras, air. Masak nasi macam biasa.
Bila nasi dah masak jangan terus gaul..nanti nasi jadi tak cantik. Biar kering sikit dulu or at least setengah jam ke..

Untuk Sos yang kaler hijau tu:
1 biji tomato
4-5 biji cili hijau
1 tangkai daun ketumbar
Sedikit perahan lemon
Garam /Gula secukup rasa
 ---> Blender semua.

Resepi Bread & Butter Pudding pulak..
10 keping roti gardenia
Butter pada suhu bilik
Kismis
Serbuk kayu manis
Chocolate chip(optional)
1 L susu full cream / fresh milk / susu cair
200g gula caster
7-8 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Sapu butter pada setiap keping roti
Potong dua (senang nak susun nanti)
Susun roti tu bertindih tindih dengan kismis + choc chip tu dalam loyang
Campur dan kacau hingga sebati Susu, gula, telur, esen vanilla. 
Serbuk kayu manis tu nak campur sekali pun boleh, nak tabur in between roti tadi pun ok.
Tuang adunan tu ke dalam loyang yang berisi roti tadi. Make sure kena pada semua roti tu.
Oh.. sebelum tuang, better tapis dulu adunan tu untuk buang pusat telur, takut hanyir..
Lepas tuang adunan, letak butter di atas roti tu, tujuannya untuk jadikan atas pudding tu nanti jadi golden brown bila dah masak.
Biarkan dulu dalam setengah jam untuk roti tu mesra dengan adunan, sebelum dibakar.

Panaskan oven dulu. Saya guna suhu 170C, dan bakar dalam tempoh 50min-1 jam. Dan saya guna kaedah waterbath. Tapi kalau malas pun boleh je bake terus macam tu je. Jadi jugak kot. Cuma maybe pudding tu jadi kering sikit kot... eh entah la... cer cuba try tengok... :)

Resepi Custard Sauce pulak:
1L susu (fresh milk / full cream/low fat)
180g gula caster (ini saya dah discount sikit pasal tak nak manis sangat nanti encik suami komplen ;p)
1 sudu teh esen vanila
40g tepung custard
Air 250ml

Bancuh custard powder tu dengan air dulu, dan campurkan dengan susu + gula tadi
Kacau sentiasa, dan guna api kecil (jangan api besar nanti berkerak atau lagi teruk boleh hangus kang!)
Agak dah sedikit likat, angkat dari api, dan alihkan custard sauce tu ke dalam bekas lain. Kalau biar dalam periuk tu, dia akan jadi berkerak jugak walaupun dah diangkat dari dapur. 

Itu saja..
Selamat mencuba ye !

Kalau perlu penerangan yang lebih terperinci, hantarkan pertanyaan anda ke email berikut:
hanitahamzah@gmail.com

atau 

hubungi di talian:
012 4700240

Wassalam.. :D
Hanita.

No comments: